Om mig

Thomas Niwong är mitt namn, men är nog mer känd under smeknamnet ”Minken”.
Den 21 april 1983 var en ovanligt trevlig dag. I alla fall om man ska tro mina föräldrar. Mina första år bodde jag i Borlänge för att i tonåren ta flyttlaset till byn Grycksbo i grannkommunen Falun.
Har alltid drömt om att en dag få jobba med TV. Älskade att titta på alla program som handlade om hur det såg ut bakom kuliserna på TV.

IMG-20130705-WA0000     Minkprofil

I högstadiet kom jag kontakt med filmkameror och redigeringar för första gången. På den tiden självklart helt analogt med VHS-band. Vi var ett gäng som på fritiden sprang runt i Grycksbo och spelade in galna filmer. Favoriten blev nog ”Tandborstmödar’n” och ”James Bond-parodin”. Det är filmer som med störta sanolikhet inte skulle vinna några guldbaggar men det var väldigt lärorikt och framförallt fantastiskt kul.
Gymnasievalet kom och för mig var det en självklarhet att söka till mediaprogrammet. Jag kom in och hade tre fantastiskt roliga år. Fler filmer skapades och nu kom jag kontakt med den digitala kamera- och redigerings-världen. Kom även in på den redaktionella textbiten och ljudproduktion men det fölls sig naturligt att jag inriktade mig senare på bara rörlig bildproduktion. Det blev många roliga kvällar och helger som man var kvar i skolan för att på fritiden göra lite radioprogram, sände TV, spelade in musikvideos och redigerade video.
Efter gymnaset kom jag in på den två-åriga TV och videoutbildningen i Gamleby. Där fick jag djupare utbildning på allt inom TV. Det var även här som mitt smeknam ”Minken” hördes för första gången. Utbildningen gick genom allt från ekonomi, smink, redaktionella utbildningar till redigering- och fototeknik. Fortfarande kände jag att det var inom det teknikska som jag ville jobba.

45261_10152182661770200_1213827419_n
På besök på GTV, sommaren 2013

När praktikperionden kom så hamnade jag på TV4as kopplingscentral.
Direkt efter min utbildning fick jag fortsätta på TV4, och jag är på sätt och vis fortfarande där. Det har dock hänt lite under resans gång. har gått igenom många olika anställningsformer, jag har frilansat för att sen bli anställd på riktigt och sen outsourcad för att sen fortsätta jobba med samma sak igen fast på Nyhetsbolaget.
2004 startade jag firma Thomas Niwong och jobbade då heltid via företaget. Numera är det en sidoverksamhet då jag har min anställning på Nyhetsbolaget. Läs mer om mina företagsproduktioner under företagsfliken.
Idag har jag flera arbetstitlar på mitt visitkort på Nyhetsbolaget. Mest jobbar jag som mediadesktekniker och sändningsproducent men även upplänkare och TOM.

Just ja… Namnet Niwong. Nej det är inte kinesiskt, det kommer från Skåne.