Frostbomodellen

Frostbo, Mörtfridas
Hösten 2016

Detta är en kopia på gården som mina föräldrar bor på. Modellen är byggd i skala 1:160 och är byggd i en vägghylla från IKEA. Här kommer en liten beskrivning hur bygget gick till. Ett byggprojekt av Thomas Niwong.


Fasaden är utskrivet på ett tjockare papper (250 gram). Huset är uppbyggt och redigerat i Photoshop så att det ska bli så lätt som möjligt att bygga ihop. Alla väggar, fönster och dörrar är avfotograferade från originalhusen. Jag har mätt hela huset och sen skalat ner det till skala 1:160.


Pappret skärs och viks och testas så allt passar och att alla fönster och dörrar hamnar på rätt ställe. Blev några försök att få till det men till slut satt allt.


Frigolit skärs ut som bas och den kläs in med modellens fasad. Takstolar i frigolit skärs ut för att lättare hålla taket på plats. Svarta plåttaket är också utskriven papp.

Testar att limma på lite detaljer som stuprör och markiser. Stuprören är nålstunna svarta plaströr som används inom vården. Perfekt modellbyggsmaterial enligt mig.

  

Taket ska få solfångare. Det görs med hjälp av en liten pappskiva som kläs in med vanlig ungsfolié och som sen mörkas ner med en svart tuschpenna. Jag rispar lite med en nål över den målade ytan för att får lite nyanser i ytan som ska likna solfångarna. Klär sen in den med en vit ram av plast.

Taket på plats som kläs in med vit takfot och vingbrädor. Sen tillkommer skorstenar, hängrännor och mer markiser. Alla fönster och dörrar skärs ut en gång till och klistrat på exakta på samma ställen på den befintliga för att få lite nivåskillnad i fasaden.

       
Nästa hus, det så kallade steset börjar ta form. Här sätts trappräcket på plats.Nu är bron på plats och har även fått bänk, bord och stol. På bild nummer tre så tillverkas staketet som är målat i blå och vit färg.


En lekstuga börjar ta form.


Har skissat upp hur stor hela modellen kommer att bli när det står i hyllan.


Plattan som allt kommer stå på består av frigolit som karvas ut. Här är alla hus och buskar utmarkerade där det ska vara.


Efter att all frigolit karvas ut så spacklas ytan. Ytan slipas och målas i grön som en basfärg.


Gräs strös på.


Den lilla dammen på gården börjar ta form. Den har fått lite höga vasstrån. Vattnet är skapat genom att fylla den med flytande papperslim i flera lager.


I hörnet av modellen ser man en bit av vedboden. Lite ved är upptravat med hjälp av pincett och en hel del tålamod. Lite högre gräs utanför där inte gräsklipparen används.


Lite smådetaljer som skapas. Först en TV-antenn av några kopparstrån. Av en sytråd och en plastbit blir det en vattenslang. Till sist en parabol som är skapad av en liten bit av en pingisboll för att få en lite konkav form.

Med en 3D-skrivare skapar jag staket. Modellerna är nerladdade från 3d-skrivarforum.Uteplats fixad. Parabolen ser ni på väggen.


Carporten på plats med lite pallar med pellets under presenningen. Bilen är parkerad.

.
Stenplattorna på plats. Det är urklippta sandpapperbitar som limmas på plats.

   
Sätter nu dit häckar och träd. Buskar och blommor i rabatter sätts ut. Flaggstång på plats och trädgårdsmöbler, blomlådor och grill på sätts ut på uteplatsen. Grillen består av en svart knappnål.


Hundkojan har fått sin plats bakom steset.Till sist kommer en de små plastfigurerna hunden och katten ut på gården.


I hyllan monteras ljus och bakgrunden får en skogbakgrund. Nu börjar modellen bli klar.


Det blev en julklapp till mina föräldrar. Jag tror att det blev en oväntad present.
Thomas Niwong 2016-12-24