Biobloggen

MINKEN BYGGER BIO!
– Ett galet projekt –

Det hela började med att föräldrarna hade flyttat till en gård som hade stall, lite småbodar och en lada –  ute på landet med andra ord. Där fanns ju inget att göra, helt dött. Så en helt vanlig dag som förmodligen var lika död som vanligt fick Minken en galen idé. Han skulle bygga ett biorum i ett av alla utrymmen på gården. Ett riktigt biorum som skulle se ut som en riktig bio fast så klart i mycket mindre skala. Minken lyckades övertala sina föräldrar att få en bit av ladan för att göra sitt lilla projekt i och så en dag var han igång.

ex-ladan-tak ex-ladan-dorr
I denna lada ska projekt äga rum. När man öppnade dörren var det så mycket bråte kvar sen förra ägarna så det var bara till att börja slänga ut allt och tömma det helt.

int-ladan-innan

Som sagt, det var en hel del saker som skulle ut…

Det tog ett tag att rensa undan all bråte och Minken funderade många gånger på vad han hade gett sig in på. Men till slut så var där tomt. Allt som var kvar var det stampade jordgolvet och timmerstockstommen. Nu var det bara till att börja fundera och planera hur han ville ha det. När en preliminär ritning var klar så tog han sitt släp och åkte sin första tur till Byggmax. Byggmax kommer bli Minkens andra hem den närmsta tiden.

skrap stampad-jordgolv
Ut med allt bråte. Blir en stor majbrasa i år =) Nu var allt ute, bara till att börja regla upp ett golv.

reglar-golv rakt isolering2

Det börjades regla upp inne i ”biorummet” och sen rummet utanför. Otäckt rakt blev det… =) Erik och Minken kontrollerar. Nu har det även påbörjas iläggning av isolering.

ritning

Så här är det tänkt att det ska bli. Detta är en väldigt tidig ritning. Den har ändrats många saker sen denna ritades, men tanken är densamma. Det finns tre sektioner som ska byggas. Du ser dom på ritningen ovanför. Själva ”ladan” låter jag vara som den är. Steg 1 och 2 är att lägga golv i biorummet och det rummet utanför som ska vara tänkt till något slags hobbyrum.

lagger-golv-i-biodelen s2-golv2
Nu har det påbörjats att lägga på golvet i biorummet. Använder ett överblivet råspontsgolv som hittades i ladan. Av det jag hittade så blev det några spillbitar kvar på sammanlagt någon meter kvar. Det var helt enkelt perfekt för just den sektionen. Till andra sektionen köptes golvspånskivor.

isolering lasse-sagar

Här börjas isoleringen av sektion 2. Ja nu när golvet var färdiglagat i båda sektionerna så var det bara att börja smälla upp lite väggreglar. Eftersom vi bygger i den befintliga timmerbyggnaden som har böjt och blivit lite skeva på vissa väggar så får det bli lite speciallösningar här och där. Det kommer ni få se ganska mycket i detta projekt. Bygga rakt i ett snett hus är inte det lättaste kom Minken fram till efter ett tag.  Här på bilden ser vi Lasse som ska såga upp lite i timret för att få dit en regel hyfsat rakt. Lasses kommentar till detta projekt: ”Detta är så galet projekt så det här får jag inte missa att vara med å bygga”

reglat-vagg-mot-ladan reglat-vagg

Två väggar är uppreglade. Den stående timmerstolpen till vänster har dom satt dit för att räta till timmerväggen som började se ut som ett S. Så den fick vara kvar där och vi fick bygga in den i väggen.

reglat-mittvagg vagg2

Här börjar det komma upp mer vägg som delar av biorummet med dom övriga sektionerna.

boxen reglat-tak

Här ett litet exempel på saker som tillkommit på ritningen under projektets gång. Detta blir ett litet infällt teknikrack i väggen där man kan ha förstärkare, dvd-spelare, tv-spel eller vad det nu blir för roligt här. Det sista som händer denna sommar är att reglarna i taket kommer på plats. Nu får bygget vila under vintern. 

tak2 s2-reglar-golv

Ny sommar, nya krafter och även lite nya idéer. Nu drar projektet vidare efter har vilat under vintern. Lite gips har kommit upp på vägarna Minken påbörjar bygget av golv i tredje och sista sektionen. Vad som ska bli i den tredje sektionen är fortfarande oklart. Förhoppningsvis kan en modelljärnväg byggas här om några år. Först ska biorummet bli klart. =) 

s2-reglar-golv2 s2-golv
Bottenplattor innan isoleringen ska i, sen läggs golvspånskivor på plats.

dorr el

Dörren är nu på plats. Dörren är en gammal dörr som blev över efter en ombyggnation i badrummet i boningshuset. Den ska givetvis piffas upp med lite färg och röda ”kuddar”, som ni kommer få se längre fram. Nu har även elektrikern Tore börjat med alla elinstallation. Det blir en hel del kablar.

spot matta

Här ska det bli infällda spotlights. Det blev även en dagstripp till Uppsala för att inhandla lite produkter på Bauhaus till biorummet. Det blev lite lister och färg och så klart en röd biomatta. Agneta och Mikael ser till att allt sitter kvar hela resan.

stolar

Här har biofåtöljerna kommit hem. Dom har en liten rolig historia. Det var ju inte tänkt att jag skulle ha riktiga biofåtöljer för jag tänkte det är så svårt att få tag på och de biostolar som jag hittade på tradera och blocket var svindyra. Men i våras var Minkens mor ute och gick och såg dessa stolar ligga på en majbrasa ute på åkern. Det visade sig att det var en person från grannbyn som hade fått tagit hem några stolar från en biograf i Borlänge när biografen bytte stolar. Tanken var att han skulle göra en biograf hemma hos sig, men det blev aldrig något bioprojekt och stolarna tog bara massa plats. Så han tänkte slänga de, men då var Minken där och tog de direkt. Så nu finns det riktiga numrerade biostolsplatser i Minkens bio, rad 1 och 2. =) Så se till att boka platsbiljett till premiären.

spackel golvhyllan2
Mikael är expert på spackling så det låter Minken han göra. Minken tar och börjar bygga trappan/hyllan där stolarna ska stå. Isoleringen i trappan är enbart för ljudets skull. 

malat golvhyllan3
Nu har det kommit på väv och färg på väggarna. I alla fall på halva väggen.

Elektrikern Tore har vair här och installerat lamporna. Så nu äntligen finns det lyse. Sen har väven kommit upp på väggen och målat svart på vägg och tak. Andra halvan ska vara röd som du kommer se lite längre ner. Kommer nog se ut som en bordell här inne. =)
Projektor är även den inhandlad. Blev en Sanyo Z3. Får bli en bra förstaprojektor.

dorrsvart dorrguld
Nu påbörjar operation: snygga till dörren… Först och främst så blir den svartmålad och sen sätts det på röda sammetskuddar som mor har fixat ihop åt mig. Självklart blir vissa detaljer på dörren sprejade i guldfärg. Fint ska det vara… =)

dorrtyg dorrtyg2

Lite rött sammetstyg och lite guldknappar runt kuddstoppningsvadden så får man en helt annan dörr… =)

guldlist1 guldlist2

Listerna är målade med en gul grundfärg. Tanken var att jag skulle speja på lite vanlig guldsprej på listerna men det var inte så lätt som jag trodde och resultatet blev inte alls som jag hade hoppats på. Därför blev det att åka till färghandeln och köpa riktig guldfärg. Den blev mycket bättre. Vilket var tur med tanken på vad den färgen kostade… =) Här är listerna målade en gång och väntar på torkning. Listerna kommer nog få målas en gång till eftersom guldfärgen var ganska tunn. Dessa lister kommer vara både golvlister, taklister samt listen i mitten av väggen som delar av den svarta väven mot den röda sammetstyget.

sametvagg sametvagg2

Sammetstyg börjas komma på plats. Nu så börjar man se hur jag har tänkt. Sammetstyget är på plats. Det häftats fast med en häftpistol och sen klipper jag av tyget i rätt längd. Sen kommer guldlisterna på mitten av väggen.

klippertyg taklister2

Nu äntligen har några av listerna torkat. Här sätter vi upp listerna så vi får plats att måla nya. Det kommer gå åt en del lister till detta rum. Som ni ser så är det en list som sitter i taket och sen en på väggen. Sen kommer en kvartstavslist i mitten som knyter samman dom båda. Överdrivet men och exklusivt och fint ska det vara…

kopplingsdosa1 kopplingsdosa2
Ville försöka dölja de fula locken till kopplingsdosorna som sitter på väggen. Med lite överblivet sametstyg och lite textillim kan man dölja dom ganska väl.

bio tak3
Mera lister sätts upp. Dags att måla nya. Här även en bild från taket, isoleringen på plats. Plåtskålarna är skydd för lamporna.

vent utsug

Ventilationen på plats. Så klart sprejmålades den svart för att passa in.

duken duk-bla
Efter många veckors väntan kom äntligen min ramspända projektorduk, tyvärr inte ihopmonterad från början =) Det blev en 90″ str duk, med andra ord ca två meter bred. Fanns inte plats för större tyvärr, det får bli till nästa biosalong. =) Projekton testat även den. 

gardin guldtoffs

Här får vi experthjälp igen för att få till den röda sametsdraperiet. Dessa gardiner hittades övergivna och slänga i ladan i något hörn. Nu har dom fått en lite mer viktigare position.

mittlister Teknikrack-lister

Ja och nu har en ny omgång lister torkat. Denna gång sätter jag dom på mitten av väggen. Alla lister spikas eller skruvas fast. Spikarna och skruvarna spacklas och målas över med ny guldfärg. Här har även  teknikracket fått sina guldlister.

hogtalarsladd  hogtalare

Kabel för bakre högtalarna dras fram och sen kommer högtalaren på plats. 

chrillmalar matta3
Minkens bror Kristoffer tar och målar över skruvar och övriga missar. Nu har kvartslisten kommit på på plats så nu äntligen är taklisten klar. Dags att ta in mattan. Här rullas den ut för att se hur den passar in. Kommer nog blir bra det här.

matta2 matta4

Jag grovklipper till mattbitarna innan den läggs ut. Mattan tejpas fast med vanlig mattejp som läggs ut direkt på råspånten. När den sen är på plats så skär jag bort överblivet spill på sidorna för att få den exakta storleken.

R2D2 ljus

Här står biostolarna tillsammans med min R2D2-dammsugare från Star Wars. Har precis städat av stolarna innan dom tas in i salongen. Hittade även mer saker i ladan. Dessa guldlampor får också sitta i bion. Men dom måste få en ny sladd. Byter ut den vita till en svart kabel så den inte kommer synas på samma sätt.

lampor stolarna

Ny sladd och nu är stolarna på plats. Nu börjar man se hur det är tänkt. Nu tar vi en paus med själva biorummet och istället tar vi tag i nästa rum.

pubritning
Nu lämnar vi biobygget under vintern och i stället påbörjar foajén eller puben som den även kallas. Hobbyrummet har förvandlats till en pub. Tanken är att den ska vara delad så det ska se ut som en pub på ena sidan och på andra väggen ska det vara filmtema på allt med filmaffischer, en monter med filmprylar i. Här ovan en liten snabb ritning på hur bardisken ska se ut. Den kommer sitta ihop med väggen som kommer vara i samma stuk.

pubfore pubvagg

Så här ser det ut nu innan projektet har påbörjats. Till höger ser du väggen till bion och till vänster är den sektionen som kommer att bli något slags av kallförråd.
Då är det bara till att börja slänga ut allt och påbörja regla upp för en vägg.Väggen kommer byggas i gillestugastuk. Använder vanliga klädselbrädor och lägger omlott. Väggen kommer sen när temperaturen tillåter brunbetsas.

pubfonstervagg pubdorrtillkall

Hittade ett övergivet fönster i en av bodarna. Den passade in i gluggen. Dörren in till det så kallade kallförrådet. Den gamla toalettdörren från huset kom till användning även den.

pubreglar pubtak

Har påbörjat sätta upp taket. Det består av vanlig träläkt. Ovan på detta kommer någon slags av skiva och sen isolering på det. Stocken kommer vara kvar men förmodligen vitbetsas. Taket kommer brunbetsas i samma färg som väggen och bardisken. Den väggen ni ser här kommer dock inte målas utan kommer få en vit vävtapet på sig. Detta är alltså ”filmväggen”.

pubdorr pubdorr2

Grannen hade en gammal ytterdörr över. Man tar det man haver. Tack Olle Backman för hjälpen med att bygga dörrkarmen.

pubvaggen kall
Nu är hela väggen igensatt. Bakom väggen hittar vi ett oisolerat förråd. Det oisolerade förrådet med färgglada garderober. =) Sitter bara tunna renoveringsgipsskivor på väggarna. I framtiden kanske man kommer på att ha något annat här men det får bli ett senare projekt. Det fanns ju lite tankar för hobbyrum.

pubdisk2 pubdiskbakom

Nu tillbaka till baren. Har börjat klätt in bardisken i samma stuk som väggen. Stommen är Ikeas faktumskåp plus ett vinställ. Längst in ska kylskåpet stå. Bänkskivan är nu fastskruvad och sitter på plats.

pubdisk chrillmalar2

Även översta skivan sitter på plats. Nu börjar vi måla väggarna. Kristoffer hjälper till. 

farmalar minkmalar

Hjälper till gör även Minkens far Mikael och till och med Minken själv håller i  en pensel.

Nu så, efter tre år så är äntligen bio- och bar-bygget klart. Nedanför detta så ser du nu alla slutbilder på hela projektet. Välkomna på ett besök i biomörkret.

slutbilder11 slutbilder9
Baren

slutbilder12 slutbilder13

Baren

slutbilder10 slutbilder3

Baren – Häng av dig. Stäng av mobilen.

slutbilder14 slutbilder5

Film-monter – Oscar, Wall-E, Nalle Puh och 3D-glasögon

slutbilder4 slutbilder6
Super8 projektor, redigering för super8 och lite diverse filmprylar.

slutbilder7 slutbilder18
Filmaffischer, I hålen på stocken fick det sitta lite råttor

 

Här kommer slutbilderna på Bion.

slutbilder15 slutbilder16
Projektorn på plats och teknikracket

slutbilder2 slutbilder

Salong 1

slutbilder19 slutbilder17
Salong 1 och bioskylten


***

THE END