TV4-huset i mindre skala

Hösten 2010


Det här är TV4-huset på Gärdet i Stockholm, min arbetsgivare sen 2003. En regnig och tråkig höst 2010 påbörjades ett projekt som växte, fast förvirrande nog fortfarande i liten skala. Jag fick en idé att jag skulle göra en upplänkbuss, dvs den sändningsbuss som är ute på inspelningsplatser och skickar hem live-signalen via satellit. När jag började modifiera en buss för att göra om den till TV4as upplänkbuss så tycker jag att den behövde en miljö att stå i. De slutade med att jag gjorde TV4-huset och på parkeringen utanför står nu upplänkbussen.

Lite överblivet material från köksrenoveringen fick nu nytt liv. Nya väggar som kläs in av en utskriven fasad. Har fotat huset och sen i photoshop fixat en fasad av TV4-huset. Fasaden blev lite modifierad från originalhuset för att få plats. Parkeringen består av finkornigt grått sandpapper. Entré och lastkaj byggs av plast och kartong som skärs ut. Ovanför entrén står det adressen Tegeluddsvägen 3-5, Detta är utskrivet på overheadpapper. Nu 2018 har den uppgraderas med en 3D-printad text. Nya bilder längre ner på det.


Här är Mercedes-bussen som ska modifieras till en sändningsbuss med en parabol på taket. Det första som händer är att den sprejmålas vit, samt att däcken blir svartmålade. Bilen sätts ihop igen och en TV4-loggan limmas på sidan. En parabol fixas genom att skära ut en rund bit av en pingisboll. Då får den en väldigt bra parabol-liknande form.

 

Lastkajen får lite burar och lådor. Flaggstänger skapas med hjälp av vitmålade grillpinnar samt utskrift av TV4as alla kanal-loggor. Många av kanalerna som syns på flaggorna är nerlagda idag. Lite vägskyltar skapas genom att limma på utskrifter på nålar.

 

Cykelställ och cyklar byggs ihop och däcken blir målade. Parkeringsrutor målas ut på sandpappret och bilar placeras ut.

 

Av en knappnål skapar man lite små lövträd. Limma fast trädluddet på nålen så får du snygga småträd. Flaggstängerna placeras ut.

Egentligen sitter TV4-huset ihop med förvaltningsrättens hus, men för att få ett lite mer naturligt slut på denna modell så skapas en liten byggarbetsplats.Den här har många kommenterat på jobbet att ”detta finns ju inte på riktigt” men jag vet inte en enda som har påpekat att den lilla ”parken” med träden som står på andra sidan inte heller finns. Många har dessutom påpekat att jag har får många flaggstänger vid parkeringen. Men när jag säger till de att själv gå ut och räkna på riktigt så inser det att jag till och med har för få.


Människor och alla detaljer är nu utsatta. Den är nu färdig.

Modellen har stått på TV4 fram tills 2018 då den togs hem för renovering. Flaggstänger ska bytas ut och trasiga delar ska lagas. (Tyvärr står den inte helt skyddad).

Nu några år senare så har den uppdaterats lite. Med hjälp av en 3D-skrivare så har det skrivit ut lite detaljer som skyltar samt en ytterligare upplänkbil. TEGELUDDSVÄGEN har fått en ny skylt samt taket har fått en Canal Digitalskylt. 

Upplänkbilen blev lite hastig skpad och inte den snyggaste lösningen för fönstret men det blev lite ont om tid. 

Den har fått vid flera tillfällen fått vara med i TV-sändningar bl.a. ifrån Visby och Almedalen.